Да си е по-важно от да имаш

Интервю за списание “Бела”

– Кое е най-екологично чистото място, на което си бил в България?
– Казват, че в България най-екологично чистото място е село Равногор. Не съм бил там, а много искам. Но си имам не едно, а две любими места. Едното е там, където съм роден и израснал – Берковица, скътана в меките гънки на Западна Стара планина. И едно малко село в Северозападна България, запокитено на прага на Дунавската равнина – Владимирово. Това са местата, към които винаги се връщам и които наричам свои. Там се чувствам като у дома си! Местата и хората са свързани. Сигурно си усещала привързаност към някое място и си си обещавала да се върнеш?
 
 
– На какви условия трябва да отговаря мястото извън големия град, в което би се заселил един дауншифтър? Ако например там няма интернет, това не би ли откъснало дауншифтъра от пулса на живота?
– Според мен мястото те избира, а не ти него. Бил съм на много места в България, но никъде не съм усещал толкова силно привличане, такава химия като в Берковица или Владимирово. Условията, естествено, са важни, но да не забравяме, че истинските дауншифтъри сами си стягат къщата и си оправят двора. Със собствените си ръце, използвайки естествени материали и съобразявайки се с особеностите на терена. А иначе дауншифтингът не пречи да се чувстваш гражданин на света. Можеш да живееш в затънтено село, да садиш домати, но в същото време да си в крак с всичко, което се случва по света и у нас. Много ми е смешно деленето на център и периферия, на столица и провинция в XXI век. Провинция не значи задължително изостаналост.
 
Цялото интервю ТУК!

твоят коментар

бъди пръв

заглавие
avatar